Uluslararası Gülnar Bilim ve Kültür etkinliklerinde “Kadın ve Sürdürülebilirlik” çalıştayında “Yörük Kültüründe Halk Hekimliği Uygulamaları: Şifacı Kadınlar” konuşuldu.
2016 yılından beri geleneksel olarak düzenlenen ve bu yıl 7’ncisi yapılan ‘Uluslararası Gülnar Bilim ve Kültür Etkinlikleri’, Mersin Üniversitesi ve çeşitli kurumların destekleriyle, Kocaeli Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ayşe Çalık Ross öncülüğünde gerçekleştirildi. Mersin’in Gülnar ilçesi, 25-30 Ağustos tarihleri arasında yurt içi ve yurt dışından pek çok akademisyen ve sanatçı ile birlikte, atölye, çalıştay, resim ve heykel sergileri ile panellerden oluşan zengin bir içerikle çeşitli akademik ve kültürel buluşmalara ev sahipliği yaptı.
Etkinlik kapsamında Yörük Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi (YORMER) ile Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (MERKAM) “Kadın ve Sürdürülebilirlik” temalı bilimsel toplantıda yer aldı.
Yörük Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. İmran Gündüz Alptürker, gerçekleştirdiği “Yörük Kültüründe Halk Hekimliği Uygulamaları: Şifacı Kadınlar” başlıklı sunumunda Yörüklerin geleneksel yaşam tarzlarını korumalarında ve kültürel birikimlerini aktarmada kadınların rolünün oldukça önemli olduğunu vurguladı. İyi bir gözlemci, iyi bir dokumacı, iyi bir süt ve süt ürünleri uzmanı, iyi bir veteriner, iyi bir bitki bilimi uzmanı gibi pek çok açıdan donanımlı olan Yörük kadınının şifacı kimliği üzerinden kültürü mayalayan kişi olarak kültürün kuşaktan kuşağa aktarımına sağladığı katkıya değindi. Kadınların, şifacı kimlikleriyle, somut olmayan kültürel mirasın tanımlanması sırasında oluşturulan beş alandan biri olan “doğa ve evrenle ilgili bilgi ve uygulamalar” başlığı altında yer alan geleneksel halk tıbbı ile ilgili uygulamalar bağlamında kültürün sürdürülebilirliğine olan katkıları hakkında bilgi aktardı.
Ardından MERKAM Müdürü Doç. Dr. Aysun Yaralı Akkaya gerçekleştirilen bilimsel etkinlikte “Katılımın Cinsiyeti: Siyasetin Dönüşümünde Kadınların Rölü” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.
MERKAM yönetiminden Doç. Dr. Canan Dural Tasouji, “Çemberde Ses Bulan Hayatlar: Kadınlardan Dijital Hikayeler” adlı çalışmasını paylaşırken Öğr. Gör. Dr. Pelin Kılınç Özüölmez ise “Instagram’da Sosyal Olumlanma Beklentisine Yönelik Anneliğin Görünürlüğü Üzerine Bir İnceleme: # benanneyim” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.
“Kadın ve Sürdürülebilirlik” temalı oturumun tamamlanmasının ardından ilgili etkinlik teşekkürlerin iletilmesi ve fotoğraf çekimi ile sona erdi.